SSC kan försvåra rekrytering av CFO

Shared service center har många fördelar och kan både öka effektiviteten samt sänka kostnaderna betydligt för stödfunktioner inom bland annat ekonomi. Men det finns även nackdelar.

Genom att införa gemensamma servicecenter riskerar nästa generations ekonomi- och finanschefer att gå miste om de tekniska kunskaper och erfarenheter som krävs för att axla rollen, skriver CFO World UK. Detta enligt både experter samt flera CFO:er.

Ian McHoul, CFO på energi- och teknikföretaget Amec, säger till tidningen att steget från att vara specialist eller inneha en funktionell roll inom ekonomi eller finansiering till att bli CFO är ”ganska stort”.

– Hela konceptet med den nya organisationsstrukturen medför många utmaningar när det gäller successionsplanering inom företag.

En vanlig lösning på problemet som bland annat Oliver Colling, chef för Financial Management and Effectiveness på Grant Thornton i Storbritannien, vittnar om är att låta potentiella ledare jobba under en viss period på SSC-avdelningen för att bredda sina erfarenheter.