Storföretagen ska betala snabbare

Många svenska storföretag har nu antagit en hederskod som säger att de ska betala sina leverantörer inom 30 dagar.

Mindre och medelstora företag har länge varit missnöjda med betaltiderna från storföretagen. De har krävt att få betydligt längre betalningsfrist än vad deras leverantörer kunnat få från sina egna leverantörer.

– Det är svårt för små och medelstora företag att klara sig om vi ska agera bank åt stora företag under långa betalningstider. Det är inte ovanligt med tider på 90 dagar, vilket påverkar ett litet företag enormt mycket, säger Anna-Lena Bohm, ägare av Uniguide och ordförande i Svenskt Näringslivs SME- kommitté.

Det ska det nu förhoppningsvis bli ändring på. Några av Sveriges största företag har nämligen antagit en hederskod där de förbinder sig att betala sina leverantörer inom 30 dagar. Nu var det väl lite av en omvändelse under galgen eftersom regeringen hotat med lagstiftning om inte näringslivet tog tag i saken.

Men nu verkar även regeringen nöjda med hederskoden.

– Det är en historisk dag för Sveriges småföretagare. Att många av de svenska storföretagen tar på sig ledartröjan och säger att de är beredda att skriva under en kod som kommer att betyda väldigt mycket för småföretags möjligheter att växa och anställa fler, sa Näringsminister Mikael Damberg i en intervju med TT.

De företag som omfattas av hederskoden är:

Volvo

Ericsson

Scania

Vattenfall

Skanska

Volvo Cars

Electrolux

SCA

ICA

Nordea

Telia

Sandvik

Sedan har en del storföretag som exempelvis HM redan innan betalat sina fakturor inom 30 dagar.