Superchefens hemligheter

Sydney Finkelstein, professor i Management vid Dartmouths Tuck School of Business, har under ett decennium undersökt hur vissa ledare inte bara lyckas göras sina organisationer väldigt framgångsrika utan även få fram det bästa ur sina närmaste medarbetare.
 
Som exempel nämner han Oracle där nio av de elva toppchefer som jobbade nära vdn Larry Ellison 1994-2004 gick vidare till att själva bli vd eller få andra toppositioner inom andra företag. Ett annat exempel är Bill Walsh som var huvudtränare för det amerikanska fotbollslaget San Fransisco 49ers under 1980-talet. 20 av de 32 lagen i fotbollsligan NFL har sedan haft en huvudtränare som ingick i Bill Walshs tränarstab vid något tillfälle.
 
Sidney Finkelstein har nu analyserat vad som gör vissa ledare så framgångsrika och har sammaställt resultaten i boken Superbosses: How Exceptional Leaders Master the Flow of Talent. I en artikel i Harvard Business Review sammanfattar han sina slutsatser.
 
En nyckel till framgången är hur ledarna arbetar med rekrytering. Här är några exempel på hur de får fram rätt medarbetare:
 

  • Fokusera på intelligens, kreativitet och flexibilitet. De bästa cheferna är inte rädda för att anställa personer som är smartare än dem själva. De är heller inte så intresserade av att hitta specialister utan är mer intresserade av smarta människor med bra grundkunskaper som kan antal flera olika roller.

 

  • Ta en chans. Supercheferna letar inte bara efter sökande som passar som hand i handske till ett jobb utan låter även de med mer okonventionell bakgrund får en chans. De lägger mer vikt på personliga egenskaper än bara vad som står i en persons CV. Det gör att de ofta har lite okonventionella rekryteringsmetoder med campingutflykter och liknande som en del i rekryteringsarbetet.

 

  • Anpassa jobbet efter medarbetaren. Istället för att försöka få en talangfull nyanställd att passa in i en existerande roll skapar de här cheferna en roll som är skräddarsydd för den anställde.

 

  • Acceptera att folk slutar. Supercheferna accepterar att deras stjärnor slutar och ibland går över till att leda en konkurrent istället. Det är bevis på att deras metoder för att få fram det bästa i deras medarbetare fungerar och ger dem en chans att rekrytera nästa stjärna.

 
Enligt Sydney Finkelstein kan alla ledare lära något av dessa superchefer och man behöver inte göra allt som de gör för att förbättra den egna organisationen. Det räcker med att bara experimentera med ett par av deras metoder för att se vilka fördelar det kan ge organisationen, medarbetarna och ledaren själv.