Svenska ekonomianställda sämst i världen på att upptäcka nätfiske

Undersökningen har genomförts av McAfee, en del av Intel Security, i form av en nätquiz där respondenterna fått ta del av tio olika mejl med globala företag som påstådd avsändare och därefter fått avgöra om mejlet är äkta eller falskt, genom att exempelvis kolla e-postadresser eller inbäddade länkar. De påstådda avsändarna är välkända företag som Linkedin, American express och Paypal.

Den grupp som bäst klarade testet var personalansvariga – i den gruppen fick 73 procent full poäng. Av it-personalen fick 72 procent full pott medan företagsledning och ekonomiansvariga hamnade på 66 respektive 64 procent.

– I dessa yrkeskategorier är svenskarna bland de sämsta i klassen globalt. Det är extra uppseendeväckande då den här typen av it-attacker i första hand riktar sig till ekonomianställda och personer i ledande positioner. Det här visar tydligt att det är viktigt både att lära sig hur nätfiske fungerar, vilka varningssignalerna är, och att ha en dialog med de it-ansvariga så snart ett mejl dyker upp där du inte är helt säker på vad det handlar om. Bedragarna blir allt skickligare på att dölja sina avsikter bakom till synes legitima väggar, säger Fredrik Möller, vd för McAfee i Norden och Baltikum.

Av de 924 svenskar som deltog i undersökningen var det endast 5 procent som lyckades få full poäng och både klara av att identifiera alla nätfiskeförsök och gissa rätt på vilka mejl som var äkta. 84 procent, eller 776 personer, lät sig luras av minst ett nätfiskemeddelande.