Sverige är ett av världens mest konkurrenskraftiga länder

Sverige kommer åtta när World Economic Forum rankar världens länder efter deras konkurrenskraft.

World Economic Forum publicerar nu årets lista över världens mest konkurrenskraftiga länder och Sverige klättrar en placering jämfört med i fjol och tar sig upp till plats åtta. Vi tar oss därmed precis förbi Storbritannien och ligger nu strax bakom Tyskland.

I rankingen bedömer World Economic Forum varje land utifrån en rad olika parametrar. Det handlar bland annat om hur starka institutioner landet har, kvaliteten på infrastrukturen, hur väl landet använder tekniska lösningar, makroekonomisk stabilitet, hälsovård, innovationsförmåga, arbetsmarknad med mera.

Bedömningarna sammanställs till en poäng och högst poäng av alla de 141 länder som rankats får Singapore med 84,8 poäng av 100 möjliga. Därmed ramlar USA ner från förstaplatsen, som landet hade i fjol, och blir i år tvåa med 83,7 poäng. Sverige får 81,2 poäng.

Det som ger Sverige den fina placeringen är i första hand att vi har en väldigt god makroekonomisk stabilitet, dynamiskt affärsklimat, starkt innovationsklimat och en hög förmåga att anamma nya teknologier. Vår största svaghet är att vi har en så liten inre marknad att vi blir väldigt beroende av vår export.