Sveriges konkurrenskraft ligger i topp

Sverige hamnar på topp-tio-listan när World Economic Forum rankar 140 länder efter deras konkurrenskraft.

Sverige är ett av världens mest konkurrenskraftiga länder. Det visar en rapport från World Economic Forum där Sverige rankas som det nionde mest konkurrenskraftiga landet i världen. Vi blir därmed det mest konkurrenskraftiga landet i Norden, men vi följs tätt av Danmark och Finland på plats tio och elva. Norge och Island är heller inte långt bakom utan vi hittar dem på plats 16 respektive 24.

Länderna bedöms utifrån en rad olika parametrar som visar hur starka instruktioner landet har, kvaliteten på infrastrukturen, hur väl landet använder tekniska lösningar, makroekonomiska stabilitet, hälsovård, innovationsförmåga, arbetsmarknad med mera.

Dessa bedömningar sammanställs till en poäng och högst poäng av alla de 140 länder som bedömts får USA med 85,6 poäng. Tvåan Singapore får 83,5 och Tyskland med 82,8 poäng kommer på tredjeplats i listan. Sverige får 81,7 poäng i rapporten och ligger därmed precis bakom Storbritannien på 82,0 poäng. De länder med sämst konkurrenskraft är Chad med 35,5 poäng, Yemen med 36,4 och Haiti med 36,5.

Anledningen till att Sverige hamnar så högt upp på rankingen är i första hand att vi har en väldigt god makroekonomisk stabilitet, dynamiskt affärsklimat, starkt innovationsklimat och en hög förmåga att anamma nya teknologier. När det gäller makroekonomisk stabilitet hamnar vi faktiskt högst av alla länder.