Tekniktrenderna inför 2018

Maskininlärning, Augmented Reality och de smarta mobilernas fortsatta segertåg är några av de viktigaste tekniktrenderna enligt en rapport från Deloitte.

Annons

Deloitte har tagit en titt i kristallkulan när det gäller teknikutvecklingen och resultatet är trendrapporten TMT Predictions 2018. Den 8 mars kommer en av rapportens huvudförfattare, Duncan Stewart som är ansvarig för TMT-forskning inom Deloitte Kanada, till Stockholm för att hålla ett kostnadsfritt seminarium om dessa tekniktrender.

Han lär då bland annat berätta att maskininlärning kommer att bli allt vanligare ute på företagen. Deloitte räknar med att antalet pilotprojekt och skarpa implementationer kommer att fördubblas under 2018 och sedan fördubblas igen till 2020.

Nu ska det sägas att tillväxten sker från en låg grundnivå. 2017 investerade världens företag inte mer än tolv miljarder dollar på maskininlärning enligt analysföretaget IDC. Men 2021 räknar IDC med att de globala investeringarna ska ha vuxit till 58 miljarder dollar.

Det har pratats och skrivits en hel del om hur artificiell intelligens, som maskininlärning är en del av, skulle ta över många jobb i framtiden. Den framtiden är dock inte här enligt Deloitte. Än så länge används maskinlärning för att förbättra existerande teknik och har inte nått nivån att den kan ersätta mänsklig arbetskraft i någon egentlig utsträckning.

En annan teknik som Deloitte räknar med ska växa snabbt, om än också från en låg nivå, är Augmentet Reality, AR. Den gör det möjligt att lägga in digitala bilder i den verkliga miljön via smarta mobiler eller speciella AR-glasögon. Det mest kända exemplet är förmodligen mobilspelet Pokemon där man kan se ”pokemons” via sin mobil i den verkliga miljön.

2018 räknar Deloitte med att 800 miljoner smarta mobiler kommer att kunna hantera AR med näst intill fotorealistisk grafik. Det kommer också att finnas verktyg för att enkelt kunna utveckla AR-innehåll, vilket kommer att ge betydligt fler AR-appar att välja bland.

Smarta mobiler är knappast en ny trend, men de kommer att vara det vanligaste sättet att ansluta till internet och alla tjänster som finns där. Enligt Deloitte kommer 85 procent av de vuxna i Västvärlden att ha en smart mobil 2018. Till det yttre kommer mobilerna knappast att förändras mycket en de närmaste fem åren, men under skalet kommer de att bli mycket mer kraftfulla för att bättra kunna hantera exempelvis AI och AR.