Vd-rollen mer populär än ekonomyrket

Annons

Vd är det allra mest eftertraktade yrket bland svenskar. Att vara ekonom är däremot inte lika populärt och hamnar först på en femteplats när bemanningsföretaget Manpower listar svenskarnas drömjobb. Listan baseras på en undersökning genomförd i september i år av analysföretaget Kairos Future på uppdrag av Manpowergroup Sverige. Totalt 4732 personer deltog i den senaste undersökningen.

I undersökningen har respondenterna fått en lista över 130 jobb och från den fått välja ut det jobb de anser vara drömjobbet. Vd-rollen valdes av cirka var tjugonde svarande. Även personalchefsrollen lockar allt fler och hamnar i år på en andraplats över de mest eftertraktade yrkena. Att vara entreprenör ökar också i popularitet och entreprenörsrollen hamnar i årets undersökning på en andraplats.

– Det är positivt att så många svenskar drömmer om yrkesroller som brukar ses som tunga och ansvarsfulla. Särskilt roligt är det att personalchef klättrar på listan, säger Lars Forseth, vd Manpower Group Sverige, i ett pressmeddelande.

Yrken som listas som drömjobb av män men inte kvinnor är bland annat ingenjör, uppfinnare, testförare och äventyrare. Inget av dess yrken finns på kvinnornas tio i topp-lista. Kvinnor vill hellre bli livscoach, inredningsarkitekt och personalchef.

Varken livscoach eller inredningsarkitekt finns på männens topplista.
Personalchefsrollen finns med på både männens och kvinnornas topplista men hamnar på förstaplats på kvinnornas topplista, men först på en fjärdeplats på männens topplista.

Svenskarnas drömjobb 2013 (både kvinnor och män)
1. Vd
2. Personalchef
3. Entreprenör
4. Ingenjör
5. Ekonom
6. Författare
7. Managementkonsult
8. Marknadsförare
9. Musiker
10. Lärare