E-handeln är en ung försäljningskanal, som utvecklas konstant och snabbt. Nya trender påverkar konsumenternas beteende och förväntningar, och såväl traditionella företag som e-handlare, måste kunna reagera på dessa trender för att inte ligga steget efter konkurrenterna. Vilka är de senaste trenderna och hur kommer de att påverka företagare, både online och offline?
Den kanske starkaste trenden är det sociala shoppandet, ”social shopping”. Vissa webbplatser har som affärsidé att erbjuda kunder billigare priser vid gruppinköp. De sociala köpsajterna fungerar som ett slags försäkringsavtal för försäljaren: Om ett visst antal personer registrerat sig för dagens erbjudande, blir produkten tillgänglig för alla. Om den förutbestämda minimimängden deltagare inte uppfylls, avbryts affären direkt. Detta innebär en minskad risk för återförsäljarna, som kan behandla de virtuella rabattkupongerna som mängdrabatter, men även som säljverktyg i marknadsföringssyften tack vare en ökad synlighet.
Den sociala trenden syns givetvis också i de sociala medierna, där företag öppnat butiker och applikationer. Genom dessa funktioner har sociala nätverk blivit en plattform för att köpa och sälja varor och tjänster, det vill säga en direkt konkurrent till e-handlare och traditionell detaljhandel.
Det gäller för företag att inte underskatta de sociala mediernas betydelse för handeln. Företag måste veta hur de kan göra sig synliga på sociala mötesplatser och hur de på bästa sätt kan använda dessa som en kanal för kundkontakt. För att lyckas med detta krävs inte bara en stor kreativitet och reaktivitet, utan även tid och resurser. I det sociala medielandskapet måste företagen behandla kunden som en individ och vara beredda att ge personlig kundsupport.
Ytterligare ett socialt fenomen är platsbaserade sociala nätverk och mobilapplikationer, så kallad positionering. Med GPS-teknik checkar användare in på diverse fysiska platser med hjälp av en mobil webbsida, textmeddelanden eller via mobilapplikationer. Denna typ av marknadsföring, som grundar sig på kundernas geografiska lokalisering, har ökat och kommer förmodligen att få allt större betydelse under det kommande året.
Mobiltelefonernas allt större användningsområden kommer på ett mer övergripande plan att spela en allt större roll för all affärsverksamhet och öppna nya möjligheter. Företag bör redan idag arbeta fram specifika strategier för mobil handel och anpassa sina sajter så att de lever upp till kundernas (höga) förväntningar, från såväl tekniska aspekter som säkerhet och snabbhet till gränssnitt och innehåll.
Ett annat relativt nytt fenomen är webbplatser som erbjuder rabattkoder och -kuponger, så kallade cashback-sajter, där kunder kan tjäna pengar och rabatter på de köp de gör, samt diverse sajter för prisjämförelse. Dessa sajter blir allt mer populära då kunder är alltmer medvetna om de erbjudanden och rabattkoder de kan få på nätet. Dessa tjänster påverkar främst marginalerna för e-handlare och traditionella detaljhandlare.
Gemensamt för de ovan nämnda trenderna är att de idag bör ses som en naturlig del av ett företags kundanskaffningskostnad. På dagens konkurrenskraftiga marknad – såväl online som offline – måste företag se de nya möjligheterna som en investering att nå ut till nya, potentiella kunder.
Efter att ha nämnt de många nya online-möjlighterna – hur ser då framtiden ut för de fysiska butikerna? Trenden stretar faktiskt åt båda håll. Butikerna lanserar e-handel samtidigt som de större e-handlarna öppnar butiker. En utmaning för företag som driver både e-handel och har affärer, är att kunna hantera online-försäljning med betalningsmedel via nätet vid sidan om försäljning i butik. Med e-handel sker alla transaktioner digitalt, men med butikerna måste det finnas fysiska betalningsmedel. Den enklaste lösningen är givetvis att behandla butikerna som lagerutrymmen, där kunderna enbart hämtar sina produkter som de i förväg betalt på nätet. Har man resurser att ta emot betalningar både i de fysiska butikerna och på internet måste de olika betalningsystemen förenas.
Att bedriva e-handel öppnar även möjligheter för internationell expansion. Här krävs dock ytterligare resurser för behandling av valutor och skattesystem i olika länder. I Pixmanias fall handlar det om att hantera 11 valutor, 42 betalningsmetoder och 90 skatter i 26 olika länder.
Det gäller även för företag att förhandla med lokala banker för att uppnå förmånliga transaktionspriser för t.ex. banköverföringar, kreditkort och internetbetalningar. Vad gäller internationella transaktioner, kommer det europeiska överföringssystemet SEPA, att dels förenkla, dels tidseffektivisera banköverföringar mellan de olika europeiska länderna.
Gällande betalningsmetoder är det viktigt att anpassa sig till behoven på respektive marknad. I Sverige är det en självklarhet för ett företag att erbjuda banköverföringar. I Italien däremot – ett land där enbart 40 procent av invånarna har kreditkort – måste kunden kunna betala för sina inköp kontant vid leverans.
En gemensam nämnare för samtliga trender är att företag i allt större utsträckning letar upp och söker sig till kunderna – inte tvärtom. Det som krävs för att lyckas på denna snabbt föränderliga marknad är nyfikenhet, flexibilitet och anpassningsförmåga. De företag som väljer att blunda för de nya möjligheterna riskerar ett svagare varumärke, lägre kundlojalitet samt en minskad omsättning som resultat.
Om skribenten: Ulric Jérome, är vd för Pixmania, ett företag för försäljning av konsumentelektronik på internet